Szállás Simontornya, szállásfoglalás, programok, látnivalók egy helyen.

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Magyarország » Tolna megye » Simontornya  

Középkori Várkastély vármúzeum

  • Középkori Várkastély vármúzeum, Simontornya

  • Középkori Várkastély vármúzeum, Simontornya (2.kép)

Az 1270-es években épült vár 1975-től működik múzeumként. Állandó kiállítások: Vártörténeti tárlat, Tolna megyei nemesi ősgaléria, Bazsonyi Arany festőművész alkotásai, az időszaki kiállításokon kortárs művészek alkotásai kerülnek bemutatásra

A mai Simontornya belterülete egy nagyobb sziget volt, amelyet a 18. sz. végéig csak két hídon át lehetett megközelíteni.
Salamon fia Simon alországbíró Kun László uralkodása idején 1277 után felépíttette a ma is látható vár alapjául szolgáló, szabályos négyzet alaprajzú vártornyot.

Simon halála után a vár különféle főúri családok tulajdonába került, akik szinte mindig átépíttették, bővíttették, vagy éppen megerősíttették. Volt Lackfi István erdélyi vajda, Ozorai Pipo, Garai László tulajdona, majd Mátyás király halála után felesége Beatrix királyné élt a várfalak között.
A török időket átélve a középkorban és a reneszánsz idején fényes várkastély, a Rákóczi szabadságharc alatt fontos erődítményként szolgált. 1717-ben katonai jelentősége megszűnt, ezután volt magtárépület, bőrgyári raktár, toldaléképületei pedig szükséglakásként funkcionáltak.

1954-ben a vár tetőzete beomlott, majd 1964-ben megkezdődött, majd 1975-ben befejeződött a helyreállítása, azóta mint múzeum látogatható.

Mikor? Hétfő: szünnap!
Ápr. 1 – Szept. 30.: Kedd-Vasárnap: 10.00 – 17.00
Okt. 1 – Márc. 31.: Kedd – Vasárnap: 10.00 – 16.00

FONTOS! Turisztikai tartalmat mindenki szabadon regisztrálhat, melyről az adatok között megadott e-mail cím tulajdonosát automatikusan értesítjük. A fenti adatok valódiságát a feltüntetett e-mail cím (simontornyai.var@gmail.com) tulajdonosa eddig még nem igazolta vissza!

Ha Ön a fenti tartalom kapcsolattartója, kérjük kattintson ide!

Értékelések  Írjon értékelést

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben